KLIK HIER VOOR HET MAKEN VAN EEN AFSRPAAK

Afstand door de baan

“Afstand door de baan.”

In het vorige artikel hebben we jullie meegenomen in hoe we een goede drive kunnen ontwikkelen. Ik hoop dat jullie met de aanwijzingen en oefeningen goed hebben kunnen trainen. De eerste klap is tenslotte een daalder waard.

Maar hoe kunnen we daar een passend vervolg aan geven? Hoe kunnen we vanaf de fairway nu maximale afstand halen, of zelfs vanuit de semi-rough.

Als je naar de huidige European tourstatistieken kijkt, dan zie je dat bijv. een gemiddelde Heren Touring professional 243 yards carry( dat is ongeveer 222 meter) aan lengte met zijn houten 3 slaat en een gemiddelde Dames Touring professional 195 yards carry ( dat is ongeveer 178 meter)  slaat met een houten 3. Houten 5 heren zit op 230 yards carry ( 210 meter), houten 5 bij de dames zit op 185 yards carry ( 169 meter).

De meest amateurs ervaren toch dat het serieus veel moeite kost om de houten vanuit de baan echte meters mee te geven. 

Ik gebruik de trackman als hulpmiddel voor het inmeten van de afstanden van mijn leerlingen. Weten jullie exact wat je nu carry en aan totale afstand slaat? Op de meeste driving ranges zijn de afstanden niet zichtbaar en zijn de ballen van een andere/mindere kwaliteit dan de wedstrijdballen. Mocht je professional een trackman bezitten, boek eens een uur les ermee en meet je afstanden eens goed in. Dit scheelt een paar slagen per ronde.

Check je balpositie met een tourstick:

Om een fairwaywood 3 of 5 of een hybride zuiver te raken vanaf de fairway is de balpositie erg belangrijk. Vanaf de tee leg je de bal aan de binnenkant van je linkervoet. Het idee erachter is dat je de bal in de opwaartse beweging raakt voor een perfecte balvlucht. Maar vanaf de fairway gaat dat niet. Je wilt de bal dan raken op het diepste punt en vanaf de fairway vegen. Leg de bal daarom terug in de stand op 1/3 van de linkervoet. Om dit te kunnen controleren kun je een tourstick tussen de voeten inleggen. Zie foto.

Mocht je bal nu geen goede ligging( rough of semi-rough) hebben, dan kun je beter teruggaan naar een hybride of zelfs naar een ijzer. Door de massa van een hybride kom je makkelijker uit de semi-rough. Test dit maar eens in de baan. Door de liggingen uit te spelen, kom je tot een beter keuze in de baan.

Video Swing analyse:

Wilt u de houten verbeteren en tot meer afstand komen, maak eens een uitgebreide video swing analyse. Jouw golfprofessional heeft vast wel de beschikking over de juiste apparatuur om je te filmen en jouw swing te analyseren en te vergelijken met andere goede spelers. Zien doet veel meer dan vertellen wat er goed of fout is. Ik zelf maak gebruik van GASP Systems om de swing in kaart te kunnen brengen. Doordat dit systeem veel swing modellen in het programma heeft staan, kun je een prachtig vergelijk tonen. 

Maak op handhoogte een opname van de voorkant van de speler en vanachter de bal. Vanuit deze 2 posities kun je alles analyseren wat nodig is om een betere bal te slaan.  Zie het onderstaande voorbeeld.

Oefeningen voor een stabiele fairwaywood:

Oef 1: Train de fairwaywood eerst vanaf een hele lage tee. Zo train je eerst een zuiver balcontact ,voordat je vanaf het gras gaat trainen. Wissel daarna af. Sla een bal vanaf de tee en vervolgens een bal vanaf het gras. Wat voor een verschil zie je in de balvlucht?

Oef 2: Zet je voeten tegen elkaar. Doorloop je pre-shot routine door je linkervoet 1/3 naar links uit te stappen en je rechtervoet 2/3 naar rechts uit te stappen op schouderbreedte. Zo heb je de zekerheid dat de bal op de juiste plaats ligt ten opzichte van de voeten 

Ik hoop dat u met deze basisinstructie weer een stukje verder op weg bent geholpen om beter te leren slaan vanaf de fairway met de houten. Of kijk op de website van de golfacademie voor nog meer oefeningen voor beter Swingen met ijzers tot en met de driver. Heel veel suc6 met trainen en verbeteren van uw spel. Mocht u nog vragen hebben, laat het ons even weten: info@golflinked.nl