KLIK HIER VOOR HET MAKEN VAN EEN AFSRPAAK

Hoe winnen we slagen op de green?

Het seizoen is in volle gang. Op de meeste banen beginnen de greens echt goed te worden. Dit zorgt er natuurlijk voor dat de ballen beter gaan rollen en we dus meer controle krijgen over onze putts. In mijn artikels refereer ik regelmatig naar de Golfacademie waar je heel veel oefeningen kunt vinden om je putten te verbeteren. Maak daarbij een onderscheid in wat je wilt gaan trainen. Selecteer de juiste oefeningen bij datgene wat je wilt verbeteren.

Ga je werken aan:

1: De techniek van de putting stroke

2: De richting van de putts

3: Gevoel voor de lengte van de putts

4: Het lezen van de greens. 

Voordat we je enkele tips gaan geven in de volgende artikels over de putting techniek wil ik jullie eerst meenemen in de verschillende putters die op de markt te koop zijn. Los van het merk, is er veel verschil in de balans van het putterhoofd. De putter bepaald ook welke manier van putten je wilt gaan hanteren.

Hieronder zie je 3 modellen putters die een andere balans hebben. De balans heeft heel veel invloed op de manier van putten.

    

Face Balanced Putters

Bij model 1 zie je een putter die volledig in balans is als je hem op de vingers laat balanceren. Het slagvlak staat mooi horizontaal. Deze putters worden veelal gebruikt door amateurs, omdat deze putter ervoor zorgt dat de putting stroke zoveel mogelijk een rechte lijn naar achteren en naar voren maakt. De putter voelt erg stabiel. De betere golfer ervaar vaak dat deze putter minder gevoel geeft in de stroke.

Slight Toe-Hang Putters

Bij model 2 zie je een putter die iets met de punt naar beneden hangt. Dit noemen ze een Toe-Hang putter. Doordat er meer gewicht in de punt van de putter zit neigt de putting stroke meer naar binnen weg te gaan in de achterzwaai en meer naar binnen te gaan in de doorzwaai. De beweging wordt ronder. Veel spelers ervaren dit als minder controle over de beweging, maar geeft wel meer gevoel. Veel betere spelers neigen naar dit soort type putters.   

Strong Toe-Hang Putters:

Bij model 3 zie je de punt van de putter nog meer naar beneden wijzen. Door de gewichtsverdeling van deze putter zal de stroke als maar ronder worden. Het grote voordeel van deze putter is dat je met veel gevoel stroked, maar dat je wel minder controle hebt over de richting van de bal. Deze putters vragen ook meer oefening om het maximale rendement te ervaren.

Belangrijk is dat je bij een face balanced putter je ogen loodrecht op de bal wilt hebben om de stroke zo recht mogelijk te kunnen maken. Bij een Toe-Hang putter dienen je ogen iets aan de binnenkant van je bal te zijn om een inside stroke te stimuleren. Het makkelijkste kun je dit controleren met een putting spiegel. Leg deze op de green tijdens het oefenen om zeker te zijn van een goede setup. Zie voorbeeld putting spiegel. 

 

Je legt de bal in de daarvoor bedoelde richel. Je kunt dan in de spiegel de stand van je ogen controleren. Verder heb je een mooie referentie of je schouders parallel lopen aan je doellijn. Het is daardoor makkelijker om de putter met een goede take-away in positie te brengen.

Met tees zet je het hulpmiddel vast, zodat de spiegel niet verschuift. Oefen een balletje of 10 om vervolgens zonder hulpmiddel dezelfde oefening uit te voeren.  Hopelijk ervaar je het verschil.

Om nu tot het optimale resultaat te komen, is de juiste grip ook nog van belang. Veel spelers zetten een dikke grip op hun putter voor meer controle. Des te dikker de grip des te minder handactie. Een dikkere grip past perfect bij een face balanced putter. Maar bij een Toe-Hang putter wil je een beetje handen gebruiken, waardoor een dikkere grip tegen gaat werken. Een dunnere grip geeft dan meer gevoel en zorgt ervoor dat je beweging natuurlijk blijft.

Laat je eens goed informeren over alle mogelijkheden van verschillende putters. Wij maken gebruik van Sam Puttlab Analyse apparatuur om de klant te laten zien en ervaren, wat er in de stroke gebeurd. Het is geweldig om de verschillen te zien. Komt u gerust eens langs of raadpleeg een fitting locatie in uw buurt. Putten is nog steeds 35-40 % van uw totaal score. Toch zonde als we daar slagen laten liggen.  Maar om gericht te kunnen oefenen, dien je eerst te weten wat voor een type putter in uw tas zit en wat voor een stroke daar het beste bij past.

Heel veel suc6 met trainen en verbeteren van uw spel. Mocht u nog vragen hebben, laat het ons even weten: info@golflinked.nl