KLIK HIER VOOR HET MAKEN VAN EEN AFSRPAAK

Pre-shot routine

“Een nieuw golfseizoen staat voor de deur.”

De golfer staat te popelen om het nieuwe seizoen te openen. De dagen worden langer, de temperatuur gaat omhoog. De banen zijn nog weliswaar niet in topconditie, maar de competitie begint over een kleine 3 tot 4 weken. Hoe gaan we nu de winterlessen omzetten in een betrouwbare stabiele beweging? De aanpassingen in de swing zorgen ervoor dat we vaak nog te veel denken en moeite hebben met het overstappen naar doen. Nu is het tijd om te gaan spelen en scoren. Hoe gaan we dat nu realiseren?

Pre-shot routine:

Om de swing functioneel te maken in de baan gaan we een persoonlijke pre-shot routine ontwikkelen die ons helpt van denken naar doen te kunnen overstappen. De pre-shot routine is de voorbereiding op een slag die bestaat uit 2 elementen. Een volledige voorbereiding en de slag zelf.

Een volledige voorbereiding:

Ieder schot in golf is uniek. Geen schot is identiek. Daarom is een goede voorbereiding onontbeerlijk. We behandelen in deze editie de pre-shot routine van de full swing.

De voorbereiding op een schot begint vaak al ruim voordat je bij de bal bent aangekomen. Je observeert de situatie. Je kijkt naar de afstandsmarkeringen. Je probeert een complete indruk te krijgen van de situatie.

De 1e vraag die je jezelf stelt: Hoeveel meter heb ik te gaan? Of op de afslagplaats: Op welke afstand wil ik mijn bal plaatsen? Aan de hand van de afstand, de wind en de ligging van de bal, de posities van de bunkers/waterhindernissen en andere gevaren bepaal je jouw clubkeuze. Maak bij voorkeur gebruik van een afstandsmeter of een horloge om zeker te zijn van je afstand. Het geeft enorm veel vertrouwen en overtuiging tijdens het spelen van je bal. 

Op het moment dat je je keuze van de juiste club hebt gedaan, ga je naast de bal staan. Zorg voor voldoende afstand tot de bal zodat duidelijk is dat je een oefenswing gaat maken. Maak een aantal oefenswings voor het gevoel van de gekozen club. Jij bepaalt zelf als speler hoeveel oefenswings je wilt maken. Tijdens deze oefenswings kun je best een element in je techniek controleren die bepalend is voor een goed schot.

Na je oefenswing stap je uit en ga je achter de bal staan. Trek een denkbeeldige lijn van de bal naar je doel. Zoek daarbij een punt kort voor je bal (liefst binnen 40/50 cm) die in lijn ligt met je doel. Dit punt gebruik je als hulpmiddel voor het oplijnen. Neem de tijd achter de bal, concentreer je op je schot. Visualiseer je schot. Vanaf het moment dat je een beweging maakt naar voren om je bal te spelen ga je over naar de doe fase.

Zet je club achter de bal gericht over het punt dat in lijn ligt met je doel. Je neemt je setup in en plaatst je voeten parallel aan je de lijn van de bal naar het doel. Kijk nogmaals naar je doel ter bevestiging van het oplijnen. Eventueel waggle je nog 1 of 2 keer met je club en slaat de bal.

Wil je een goede betrouwbare Pre-shot routine ontwikkelen dan zul je deze moeten trainen net zoals alle andere technische onderdelen. Elke routine is persoonlijk. Het dient jou de rust en het vertrouwen te geven op het allerbeste schot wat gaat komen. Het dient alle afleiders uit je gedachte te houden.

Ga op de Driving range of bij ons in de indoor golfhal in een van onze Trackman simulatoren je eigen pre-shot routine eens oefenen en ervaar jouw voorkeuren. Een goede routine is met iedere club toepasbaar. Een goede routine beslaat dezelfde tijd iedere slag. Als je dit regelmatig herhaalt moet je hier niet meer over hoeven na te denken, maar gebeurd het automatisch.

Tijdens het inslaan op de range zou ik je adviseren om de laatste 15/20 ballen al in de routine te gaan spelen. Dan kom je in het juiste tempo.

Een van de meest voorkomende fouten in de routine is dat spelers na de oefenswing direct de stap naar voren doen om de bal te spelen. Zij stappen niet meer uit om nauwkeurig de lijn te bepalen. Daarbij wordt het lastiger om over te stappen van de denk naar de doe fase. Je blijft op deze wijze gemakkelijk in de denkfase hangen waardoor je blokkeert tijdens de slag.

Als je nu de routine van de swing hebt bepaald, kijk dan eens naar de routine van de andere technieken. Kunnen we dit 1 op 1 overnemen of heeft dit toch weer wat aanpassingen nodig. Vraag eens aan je golfprofessional hoe hij hier naar kijkt.

Misschien leuk om op YouTube eens naar wat leuke filmpjes te kijken over pre-shot routine. Of je het er mee eens bent of niet, het geeft je een beeld van hoe je dit zou kunnen invullen.

Ik wens je heel veel suc6 met het vinden van je eigen routine. Het omzetten van trainen naar een functionele swing in de baan die ook onder druk succesvol is. Mocht je nog vragen hebben, dan kun je altijd een email sturen naar Danny@golflinked.nl.